Szent Borbála Akadémiai Kör Egyesület

Get Adobe Flash player

2017.09.07-10

 

Ebben az évben is a Szalamander volt a legfontosabb esemény Egyesületünk életében. Idén is természetesen jelentős erőkkel érkeztünk Selmecre.

Jelentős változás volt a korábbi évekhez képest, hogy – korábbi ígéretünket betratva – 2 BME diákot teljes költségvállalással vendégül láttunk a hétvégén, és partonáltuk a KJK mintegy 20 fős diákcsoportját, akik a mi biztatásunkra jöttek el Selmecre, először életükben. Csütörtökön a teljes BME diáksereg velünk tartott Budapestről Selmecre.

Csütörtökön együtt vacsoráztunk és söröztünk a BME diákokkal.

Péteken a diákok a mi szakmai irányításunk mellett kitakarították Péch Antal sírját és rendbetették a sír környezetét.

Délután az OMBKE vezetőségével közösen koszorúztunk a temetőkben, illetve az Óvárban a Honvéd-szobornál. Az esti fáklyás felvonuláson tagjaink természetesen a magyar küldöttség soraiban vonultak, zászlónkat a protokollnak megfelelően a Zászlóőrség megfelelő módon kísérte.

A BME diákok jelenléte meglehetősen nagy vihart váltott ki, részben azért, mert az OMBKE képviselője a BME diákokat a koszorúzáshoz hamarabb szólította ki, mint a miskolci diákokat, részben a BME diáko Szalamanderen történt jelenléte miatt. Erről még lesz szó külön.

Szombaton délelőtt immár ötödik alkalommal rendeztük meg a magyar nyelvű ökumenikus istentiszteletet a Nagyboldogasszony-templomban. A ceremóniát Elek László révkomáromi esperes-plébános és Tanító Péter Csallóközaranyos református leklésze celebrálta, Fábián Attila kántor támogatásával. Az igehirdetést Tanító Péter végezte, nem minden elfogódottság nélkül. Az istentisztelet elején és végén Pataki Attila előadásában hallhattunk egy-egy verset, Egyesületünk részéről a beszédet Lakatos Csaba mondta. Az ökumenikus istentisztelet szervezője szokás szerint Mihalecz József volt.

Szombat délután tárgyalásra került sor a BME diákok, valamint a bányász, kohász és erdész valétaelnökök között arról a helyzetről, amit a BME diákok jelenléte váltott ki. Erről szintén külön lesz szó.

Este egy 50 fős, rendkívül jó hangulatú szakesttel zártuk a selmeci eseményeket. A helyszín a korábbival azonos, a Libresso (kocsma-kápolna-bánya) volt.

Egyesületünk részéről a Szalamanderen jelen volt Benke Tamás, Berta József, Mihalecz József, Molnár Béla, Ruszkai István, Tarr Sándor, Weisz Róbert, Lakatos Csaba a rokonságával, valamint Hartmann Levente.