Szent Borbála Akadémiai Kör Egyesület

Get Adobe Flash player

2017.11.03

 

November 3-án Jubileumi napot tartottak a dorogi kollégák abból az alkalomból, hogy 1967 december 15-én volt Dorogon az első ipari szakestély. A jubileumi nap keretében Selmeci bányászhagyományok címmel emlékülést és kiállítást szerveztek, amelyet állófogadás és pálinkaverseny követett, majd a napot szakestély zárta.

Golyó beszámolója az eseményről:

A megrendezésre került eseményen egyesületünk kettő taggal tett eleget a rendezők meghívásának, Frank Zoltán a. D’ Artagnan és Mihalecz József a. Golyó személyében.

 A rendezvény a hivatalos meghívóprogramja szerint Emléküléssel kezdődött “Selmecbányai bányász hagyományok” címmel. Ennek keretén belül előadások hangzottak el és egy ideiglenes kiállításra került sor.

Ezt követően “szellemi frissítőként” házi főzésű gyümölcspárlatok versengésén vehettünk aktívan rész, mely a résztvevőket egyaránt kellőképpen felkészítette a záró eseményre, az 50 éves Jubileumi Szakestélyre.

Az eseményen nem csak meleg fogadtatásban volt részünk, mind személyünknek, mind pedig egyesületünknek szólóan, hanem megtisztelő feladatban is részesülhettünk. Felkértek bennünket a szakestély balekcsősz feladatainak ellátásával. Bizton állíthatom, hogy a szakestély perceinek múlásával ez egyre komolyabb odafigyelést és kellő tapintatot igényelt részünkről, hogy a cécó méltósággal bonyolódhasson. A szakest végeztével történt rövid tisztségviselői disputa megállapította, hogy ez sikerült.

 A szakest hivatalos részének befejezésével egyesületünk képviselete a miskolci bányász hallgatók delegációját vette szárnya alá, kik valétaelnökük vezetésével voltak jelen. Ez úton is tájékoztatom az egyesületünket, hogy a hagyományápoló hallgatókban mély nyomot hagyott a 2017-es “Selmeci eset” és jelenleg is békétlenség tapasztalható bennük. De jó hangulatunkat ez nem áshatta alá és a rendezvény hivatalos helyének bezárása után D’Artagnan alapos helyismeretének köszönhetően megfelelő helyen folytatódhatott a disputa minden probléma áthidalásával.

A hivatalos programot követő napon tagtársammal, a november 1-i Mindenszentek ünnep kapcsán is, elmentünk a temetőbe, volt tagtársunk Ménes Robert a. Menzasprint sírjához, ahol mécsest gyújtottunk.

(Mihalecz József)